21 държави в Европейския съюз издават 10-годишни паспорти. Българите са сред

...
21 държави в Европейския съюз издават 10-годишни паспорти. Българите са сред
Коментари Харесай

„Държавата остава длъжник на гражданите“: Кога българите ще имат паспорти за 10 години?

21 страни в Европейския съюз издават 10-годишни паспорти. Българите са измежду дребното европейски жители, които получават  интернационалните документи за идентичност единствено за пет години.

Кога ще имаме паспорти за повече от пет години - екипът ни направи инспекция. 

 

През 2022 година в класацията страната ни беше на 17 място

 

За интернационалния водач Иван Байрактаров това, че валидността на паспорта му е пет, а не 10 години е стеснение. Губи време, и заплаща такса за издаване на документа по-често.

„ В последния миг виждам, че ми е изминал паспортът и трябваше да пусна експресна поръчка против 200 лева Ако беше за 10 години, щях да продължа да си работя още пет години “, споделя той.

Снимка: iStock

Според Станислав, който пуска документи, с цел да пътува до Англия, у нас паспортите се вадят за пет години, с цел да се изкарат повече пари.

 

Можем да пътуваме до 179 дестинации без виза

В момента издаването на паспорт за хората сред 14 и 58 години коства сред 40 и 200 лв. според от времето за издаване на документа.

 

Снимка: iStock


В закона за персоналните документи преди пет години е записано, че паспорт се издава със период на годност пет или 10 години според от желанието на получателя. По-късно с изменение е регламентирано, че до основаването на механически условия за издаване на паспорти със период на годност 10 години те ще се издават за пет.

Притежателите на български паспорт сега имат безвизов достъп до 176 страни

„ За страдание българската страна остава дебитор на българските жители и най-много в лицето на Министерство на вътрешните работи и най-много в лицето на тези наши сънародници, които пътуват постоянно в чужбина, тези които живеят отвън граница и се постанова да се прибират в страната, с цел да се съобразят със срочността на своя паспорт “, споделя юристът Камен Добрев.

Министерство на вътрешните работи обясниха, че с актуалните механически средства не могат да се издават 10-годишни паспорти, само че сега се обезпечава нужното, с цел да стане това допустимо:

„...има действителни шансове в края на 2024 година да започва новата система за централизирана персонализация на български персонални документи. Тогава по избор на жителите, ще има опция да бъдат издавани и паспорти с 10-годишна годност “, споделят от ведомството.

Снимка: bTV


Още няма отговор каква ще е цената за 10-годишния документ.

Сред страните, които издават паспорти за 10 години са Франция, Германия, Италия, Испания, както и прилежащите ни Румъния и Гърция. В Белгия паспортите имат 7-годишен период.

Предвидена е опция и да не сменяме шофьорската брошура при нов адрес

С отминалост пет години са единствено документите, които издават България, Швеция, Португалия, Люксембург и Финландия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР